HET TEAM

Prof. Dr. Ir. Ellen Kampman

Ellen is professor en leerstoelhouder van de leerstoel Voeding en Ziekte van Wageningen University & Research. Zij is hoofdonderzoeker van deze studie.

we@WUR

Dr. Esther Veen

Esther is docent en onderzoeker Sociologie aan Wageningen University & Research, en heeft een achtergrond in onderzoek naar tuinieren. Haar promotieonderzoek richtte zich op motivaties voor het tuinieren, en de mate waarin het sociale cohesie bevordert. Esther interviewt de deelnemers over hun verwachtingen over en bevindingen van de studie. Daarnaast draagt ze bij aan de ontwikkeling van de pilot en de grote studie vanuit de leerstoelgroep Rurale Sociologie, en is ze fellow van het AMS Institute.

we@WUR

Carleen Laloli MSc

Carleen is onderzoeker van de afdeling Rurale Sociologie aan Wageningen University & Research en is afgestudeerd van de master Gezondheid en Maatschappij. Zij neemt interviews af bij de deelnemers om meer inzicht te krijgen in het sociale context van tuinieren. Daarnaast helpt ze bij de ontwikkeling van de grote studie.

we@WUR

Dr. Ir. MD. Dirkje Sommeijer

Dirkje is oncoloog bij het Flevoziekenhuis in Almere, en bij het AMC in Amsterdam. Dirkje helpt bij de ontwikkeling van de studie en ondersteunt dit project vanuit het Flevoziekenhuis. .

profiel@Flevoziekenhuis

Dr. Ir. Nicole de Roos

Nicole is assistent professor en onderzoeker klinische voeding bij Wageningen University & Research. Zij begeleidt onderzoekers van Healing Gardens en ontwikkelt de pilot en de grotere studie. Daarnaast is ze fellow van het AMS Institute.

we@WUR

Ir. Iris Rijnaarts

Iris is onderzoeker van de afdeling Humane Voeding aan Wageningen University & Research en heeft een achtergrond als diëtist en voeding bij ziekte. Zij voert de metingen bij de deelnemers uit, zoals het afnemen van vragenlijsten en spierkracht metingen, en helpt bij de ontwikkeling van de pilot en de grote studie.

Ir. Jan-Eelco Jansma

Jan-Eelco is onderzoeker Feeding the City bij Wageningen University & Research, Praktijkonderzoek AGV. Daarnaast is hij programma ontwikkelaar voor de Flevo Campus bij AMS Institute. Bovendien doet hij promotieonderzoek bij Aeres Hogeschool in Almere naar de impact van planning op de verandering van het voedsellandschap van Oosterwold. Jan-Eelco draagt bij aan de coördinatie van dit project.

we@WUR

Bert en Tineke Ydema

Bert en Tineke zijn onze vaardige en enthousiaste vrijwilligers die het tuinieren met de deelnemers begeleiden. Tineke is Groenlerares en Bert Milieu Educatief Werker en auteur van verschillende Groen boeken, zoals ‘Tuinier Je Fit’ en ‘De Groene Hemel’. Van hen leer je alle tips en tricks om je moestuin tot een succes te maken!

“Deze start in het inloophuis Parkhuys was een bijzonder moment voor mij, om twee redenen. Allereerst is dit het eerste project dat vanuit het AMS programma voor de Flevo Campus echt van start gaat. Een mijlpaal dus.

Deze start van Healing Gardens was ook bijzonder omdat ik vanaf het prille begin betrokken ben. Het is zeker twee jaar terug dat Ellen Kampman me benaderde. Als fanatiek tuinder ging ik direct mee in haar idee. Samen gingen we op zoek naar mogelijkheden om het idee om te zetten in onderzoek. Hoewel het idee logisch klinkt, was het aanvankelijk best lastig om partijen mee te krijgen. De Flevo Campus en AMS institute gaven ons de ruimte om het idee uit te werken tot onderzoek. Parkhuys, Flevoziekenhuis, AERES Hogeschool, Donkergroen en anderen sloten enthousiast aan.

En nu is het echt zover. Iris, Esther, Carleen en Nicole, de Wageningse onderzoekers, gaan samen met betrokkenen aan de slag. Nu nog in een pilot bij het Parkhuys, hopelijk later in een omvangrijk onderzoek op meer plaatsen in de stad!”

Jan-Eelco Jansma